Joudumme valitettavasti korottamaan verkkopalvelumaksujamme, eli niin sanottuja sähkönsiirtomaksuja. Tämä meitä kaikkia kiukuttava korotus astuu voimaan heinäkuun 2022 alusta.

Onneksi korotus ei ole aivan mahdottoman kova. Keskimäärin korotus on 2,4 prosenttia.

Kerrostaloasukkaalle korotus tarkoittaa yhden euron ja sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle noin kolmen euron lisämaksua kuukaudessa

 

Siis 12 euroa vuodessa kerrostaloasukkaalle ja 36 euroa vuodessa sähköllä lämmittävälle omakotiasujalle.

Tarkempi korotusprosentti riippuu siitä, miten paljon sähköä käytät ja millainen verkkopalvelusopimus sinulla on. Korotusprosentti vaihtelee 1,1 ja 3,1 prosentin välillä.

Korotuksilla rakennetaan uutta sähköverkkoa

Miksi sitten korotamme hintoja ja käymme kukkarollasi?

Vain ja ainoastaan siksi, että tarvitsemme rahaa sähköverkon uudistamiseen.

Menossa on todella iso sähköverkon uudelleenrakentamisurakka, jonka toteuttamiseen tarvitsemme rahaa.

Verkkoa uudistetaan, koska se on rakennettu vuosikymmeniä sitten, eikä se toimi tulevaisuudessa, jolloin uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä käytetään tuplasti enemmän kuin nyt ja entistä useampi teistä tuottaa itse aurinkopaneeleillaan sähköä verkkoon. Kuorman kestävyyden ja kaksisuuntaisuuden lisäksi uudesta sähköverkosta tulee säävarmempaa, eli sähkökatkoja on vähemmän ja ne kestävät lyhyemmän aikaa.

Tässä ihan lähivuosina näillä rahoilla muun muassa pistetään uusiksi Tohmajärven ja Polvijärven sähköasemat, siirretään vanhoja ilmajohtoja säältä turvaan maan alle Kesälahdella, Tuupovaarassa ja Nurmeksessa. Lisäksi uusitaan suurjänniteverkon kenttä ja päämuuntaja sekä maakaapeloidaan suurjänniteverkkoa Viinijärvellä.

Rahat menevät yhteiseen hyvään

Korotuksilla tehdään uutta ja toimivampaa sähköverkkoa meille kaikille. Sähkö kun on nykyään elämisen ja yrittämisen perusedellytys. Kun uudistamme sähköverkkoa, varmistamme, että elää ja yrittää voi juuri siellä, missä haluaa.

Uudistamme sähköverkkoa joka vuosi noin 600 kilometriä. Näillä työmailla töitä tekevät pääasiassa tämän alueen ammattilaiset.

Hienosti sanottu urakoidemme työllistävä vaikutus vuodessa on 300 henkilötyövuotta. Suomeksi se tarkoittaa, että sitä kautta tulee leipä aika monen perheen pöytään.

Meidän ainoa tehtävämme on pitää huolta, että sinulle ja muille asiakkaille tulee sähköä varmasti ja luotettavasti. Emme ole pumppaamassa rahaa omistajiemme kukkaroihin tai veroparatiisiyhtiöihin.

Meidän omistajinamme ovat alueen kunnat. Kaikki työmme, tuloksemme ja ne paljon puhutut, mutta todellisuudessa erittäin maltilliset osingotkin jäävät maakuntaamme – yhteiseen hyvään.

Näitä asioita sinäkin varmasti mietit. Lue mitä vastaamme.

 • Miksi hintoja korotetaan?

  Korotuksilla rahoitetaan sähköverkkomme uudistamista säävarmaksi. Se, että verkon uudistaminen maksaa paljon rahaa johtuu siitä, että meillä on sähköverkkoa 22 000 kilometriä (yltäisi meiltä Uuteen-Seelantiin ja hyvän matkaa vielä takaisinkin) ja verkon uudistaminen on kallista työtä.

  Säävarman sähköverkon rakentaminen Pohjois-Karjalaan on valtava urakka. Aloitimme työt 2013 ja valmista on vuonna 2036. Rakentaminen maksaa 700 miljoonaa euroa. Samalla summalla rakentaisi esimerkiksi yli 50 Joensuun toriparkkia.

  Emme saa rahaa sähköverkon uudistamiseen mistään muualta kuin teiltä asiakkailta ja teitä varten sähköverkkomme ylipäätään on olemassa ja sitä uudistetaan, että elämisen ja yrittämisen edellytykset säilyisivät täällä Pohjois-Karjalassa myös tulevaisuudessa.

 • Eivätkö nämä siirtomaksut mene suoraan omistajien taskuun?

  Eivät mene.

  PKS Sähkönsiirto ei jaa osinkoja omistajilleen. PKS Sähkönsiirto on Pohjois-Karjalan Sähkön tytäryhtiö ja PKS-konserni maksaa osinkoja omistajina oleville kunnille. Viime vuonna Pohjois-Karjalan Sähkö maksoi kunnille osinkoja 2,9 miljoonaa euroa.

  Omistajakunnat ovat olleet osinkojen suhteen hyvinkin maltillisia, sillä 2,9 miljoonan osingot 121 miljoonan liikevaihtoa tekevässä konsernissa eivät varmasti tyydyttäisi omistajia, jotka olisivat pelkästään euron kiilto silmissä liikkeellä.

  Nuo kunnille maksettavat osingot jäävät kaiken lisäksi maakuntaan ja kuntalaisten palvelujen parantamiseen.

 • Eikö näille siirtomaksuille mahda mitään?

  Valitettavasti ei kovinkaan paljon.

  Jos käytät sähköä toimialueellamme, joudut maksamaan sen siirtämisestä. Olet siis asiakkaamme – halusitpa sitä tai et, koska sähkönsiirto on Suomessa luonnollinen monopoli. Se tarkoittaa, että kullakin alueella on vain yksi sähköverkkoyhtiö. Et siis voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa samaan tapaan kuin ostamaasi sähköenergiaa.

  Vaikuttaa voit omaan sähkön kulutukseesi ja varmistaa, että sinulla on käytössäsi sinun kulutuksesi kannalta edullisin verkkopalvelutuote.

 • Mitä te näillä siirtomaksuilla oikein teette?

  Siirtomaksuilla rahoitetaan sähköverkon uudistamisen suunnittelu ja rakentaminen, sähköverkon kunnossapito ja raivaustyöt, sähköverkon valvonta ja käyttö sekä häiriöiden hoito ja vikojen korjaus.

  Verkon uudistamisen käytetään vuosittain noin 30 miljoonaa euroa ja sillä rakennetaan uutta verkkoa noin 600 kilometriä.

  Siirtomaksuissa on mukana myös valtiolle maksettavat sähkö- ja arvonlisäverot, joiden osuus on noin kolmannes siirtomaksuista.

 • Miten voitte korottaa mielivaltaisesti hintoja?

  Hinnoittelu ei ole mielivaltaista.

  Sähkönsiirto on Suomessa luonnollinen monopoli. Se tarkoittaa, että kullakin alueella on vain yksi sähköverkkoyhtiö. Sähkönsiirtoa ei siis voi kilpailuttaa samalla tavalla kuin sähköyhtiötä.

  Tällä luonnollisella monopolilla on haluttu varmistaa laadukas ja tasapuolinen sähkönjakelu kaikkialle Suomeen. Jos sähköverkkoa tehtäisiin pelkästään markkinaehtoisesti kysynnän ja bisneksen ehdoilla, ei meillä luultavasti olisi näin laajaa ja toimivaa sähköverkkoa myös haja-asutusalueilla.

  Koska sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, markkinavoimat eivät ohjaa toimintaamme. Aivan holtitonta toimintamme ei kuitenkaan ole, koska meitä valvotaan. Vaaleilla valitut edustajamme päättävät sähkömarkkinalaista, jonka mukaan me toimimme. Tuon lain toteutumista valvoo viranomainen, Energiavirasto.

  Energiavirasto määrittelee valvontamenetelmillä meille verkkoyhtiöille taloudelliset reunaehdot, joiden puitteissa meidän tulee toimia.

 • Miksi sähkökatkoja on edelleen, vaikka hinnat ovat korkeat?

  Säävarman verkon rakentaminen on pitkä urakka. 22 000 kilometriä laajasta verkostamme on kaapeloitu taajamat ja nyt uudistaminen jatkuu haja-asutusalueille.

  Säävarmuus ei valitettavasti näy heti kaikilla asiakkailla.

  Isossa kuvassa muutos kuitenkin näkyy jo. Esimerkiksi maaliskuun 2022 Manu-myrskyssä sähköttä oli enimmillään 6 000 taloutta ja katkot saatiin korjattua alle vuorokaudessa. Kymmenen vuotta aikaisemmin sähköttömiä talouksia olisi ollut kaksinkertainen määrä ja korjaaminen olisi kestänyt paljon pidempään. Myös iso osa taajama-alueista olisi ollut silloin ilman sähköjä. Nyt taajamissa ei ollut Manu-myrskyssä lainkaan sähkökatkoja.

 • Miksi muilla verkkoyhtiöillä on halvemmat hinnat?

  Sähkönsiirrossa hintoihin vaikuttavat asiakkaiden määrä ja sähköverkon pituus.

  Laki sanoo, että maksujen on oltava tasapuoliset. Se tarkoittaa, että mitä enemmän maksajia ja lyhyempi verkko sitä halvemmat ovat hinnat.

  Esimerkiksi pääkaupunkiseutuun verrattuna meillä on neljä kertaa pidempi sähköverkko mutta vain neljäsosa asiakkaista. Lisäksi sähköverkko on kaupungeissa jo valmiiksi säävarmaa, eli kaapelia maan alla. Siellä säävarman verkon investoinnit ovat nolla euroa, meillä taas 700 miljoonaa euroa.

 • Miksi toiset verkkoyhtiöt laskevat hintoja, mutta te vain korotatte?

  Sähköverkkoyhtiöt ja niiden toimintaympäristöt ovat hyvin erilaisia.

  Hintoja laskevilla sähköverkkoyhtiöillä ei ole niin suuria paineita sähköverkkonsa uudistamiseen tai heillä voi olla lyhyt sähköverkko ja paljon asiakkaita, joiden kesken kustannukset jakautuvat.

  Meillä on laaja ja metsäalueilla kulkeva sähköverkko, jossa on paljon uudistettavaa. Sähköverkkoa on jokaista asiakasta kohden noin 258 metriä ja uudistamiskustannukset jaetaan kaikkien asiakkaiden kesken.

   

Hinnankorotuspalaute