Linjoja pitkin on sähköverkkoyhtiöiden yhteinen podcast-sarja, jossa puhutaan sähköverkoista, niiden merkityksestä sekä kehityksestä – ja siitä, kuinka nämä asiat näkyvät sinunkin arjessasi!

Podcastista on tehty kaksi kautta, ja vaihtuvat asiantuntijavieraat tuovat oman mausteensa käsiteltäviin teemoihin. Juontajana kummallakin kaudella toimii luontokuvaajana ja -toimittajana tutuksi tullut Kimmo Ohtonen.

Sarjaa toteuttavat yhteistyössä PKS Sähkönsiirto, Savon Voiman Verkko, Järvi-Suomen Energia ja Kymenlaakson Sähköverkko.

Tervetuloa linjoille!

Toinen kausi

Uusimmalla kaudella keskustellaan energia-alan erilaisista puhuttavista ilmiöistä. Mikä siinä sähkönsiirrossa maksaa? Voiko aurinkosähköllä rikastua? Entä kannattaako sukkahousuja tunkea korvausilmaventtiiliin sähkön säästämisen vuoksi?

Nämä ja monet muut asiat selviävät kuuntelemalla jaksomme, jotka on äänitetty syksyllä 2023.

Jakso 1: Mikä siinä sähkönsiirrossa maksaa?

Miksi sähkön verkkopalvelu maksaa niin paljon? Ja miksi eri verkkoyhtiöiden välillä on niin suuria eroja sähkönsiirron hinnoissa?

Keskustelemassa Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Nieminen ja asiakas Toivo Venäläinen.

Jakso 2: Mitä se aurinkosähkö oikein on?

Jaksossa keskustelemme aurinkosähköstä. Kun sähkön hinta pomppaa pörssissä, voiko omilla paneeleilla tehdä oikeasti rahaa?

Asiantuntijavieraanamme on Esa Niemelä Kymenlaakson Sähköverkolta sekä asiakas Arto Tilli, joka jakaa kokemuksiaan omasta aurinkosähköjärjestelmästään.

Jakso 3: Vihreä siirtymä – mikä se on, kuka sen maksaa?

Jakson aiheena on mammuttimainen vihreä siirtymä. Terminä se on hieno, mutta mikä onkaan energia-alan rooli siinä?

Vieraana meillä on Savon Voima Verkon suunnittelupäällikkö Jenny Martiskainen.

Jakso 4: Asiakaspalvelun UKK (tätä et uskaltanut kysyä)

Jaksossa käsitellään sähköverkkoyhtiön asiakaspalveluun tulevia yleisimpiä kysymyksiä ja sitä, millaisilla asioilla ja millä mielin ihmiset ovat verkkoyhtiöihin yhteydessä.

Vieraat ovat suoraan asiakasrajapinnasta palveluneuvojat Riina Hahtonen ja Sami Ahonen Pohjois-Karjalan Sähkön asiakaspalvelusta.

Jakso 5: Energianerokasta elämää: jousta ja säästä

Jaksossa Järvi-Suomen Energian asiakaskokemusjohtaja Riitta Hänninen ja asiakas Kimmo Karhu keskustelevat siitä, riittääkö meillä sähkö ensi talvena ja kuinka sähköä tulisi säästää.

Jakso 6: Viljan vinkit energiansäästöön

Kauden viimeisessä jaksossa keskustelemme hyvin konkreettisesti energian säästämisestä ja fiksusta energian käytöstä. Lisäksi jaamme vinkkejä näihin teemoihin liittyen!

Asiantuntijavieraana toimii Vilja Schepel.

Ensimmäinen kausi

Energia-ala on yhdessä pääroolissa, kun Suomea kehitetään vauhdilla hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi. Ilmastonmuutos sekä energia-alan ratkaisut ovat yhteiskuntamme päivittäisiä keskustelunaiheita.

Mitä tulevaisuuden sähköverkolta odotetaan? Entä miten verkkoyhtiöt voivat taata kestävän energian saannin tasapuolisesti kaikkialla Suomessa? Kestääkö sähköverkko lisääntyvän sähkönkulutuksen?

Jaksot on äänitetty vuoden 2021 lopussa ja vuoden 2022 alussa.

Jakso 1: Kestääkö sähköverkko?

Elämme energiamurroksen aikaa samalla, kun sähkökulutus kasvaa. Mitä tulevaisuuden sähköverkolta odotetaan ja kestääkö se lisääntyvän sähkönkulutuksen?

Keskustelemassa Jukka Leskelä Energiateollisuus ry:stä ja Lauri Siltanen Savon Voima Verkko Oy:stä.

Jakso 2: Tulevaisuuden mahdollistaja

Sähköverkkojen toimitusvarmuutta on parannettu suurilla investoinneilla, mikä on samalla nostanut verkkopalvelumaksuja. Kuinka parantunut toimitusvarmuus näkyy asiakkailla? Miten elokuussa 2021 voimaan tullut sähkömarkkinalaki vaikuttaa toimitusvarmuusinvestointeihin lähivuosina?

Keskustelemassa Arto Rajala Työ- ja elinkeinoministeriöstä ja Jouni Pylvänäinen Kymenlaakson Sähköverkko Oy:stä.

Jakso 3: Kuinka säilytämme maakuntien elinvoiman globaaleissa muutoksissa?

Miten voimme säilyttää alueellisen elinvoiman suurten maailmanlaajuisten muutosvoimien myllerryksessä ja millainen rooli sähköverkkoyhtiöillä ja sähköverkoilla on elinvoiman kehittämisessä?

Keskustelemassa Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen ja silloinen PKS Sähkönsiirto Oy:n toimitusjohtaja Pertti Menonen.

Jakso 4: Kunnat ilmastotavoitteiden edessä

Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia Suomen ilmastotavoitteet asettavat kunnille? Entä millaisia ratkaisuja ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii ja kuinka energiayhtiöiden osaaminen valjastetaan kuntien avuksi tässä työssä?

Keskustelemassa Juvan kunnanjohtaja Mervi Simoska ja Suur-Savon Sähkö Oy:n toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.

Jakso 5: Sujuva yhteistyö verkonrakentamisen lupakäytännöissä

Verkkoyhtiöt rakentavat toimitusvarmaa sähköverkkoa ilmaa omia maaomistuksia. Sujuva yhteistyö on tärkeää niin verkkoyhtiöille kuin maanomistajillekin. Kuinka tuota yhteistyötä voidaan kehittää?

Keskustelemassa Tuomo Hakkarainen Kymenlaakson Sähköverkosta ja Vesa Kallio MTK Etelä-Savosta.

Jakso 6: Energia – monien mahdollisuuksien ala

Ilmastonmuutos tarvitsee paljon tekijöitä. Energia-ala on tässä työssä keskiössä. Mutta onko energia-ala kiinnostava nuorille ja kuinka saada nuoret kiinnostumaan alasta?

Keskustelemassa nuoret työntekijät Tatja Syrjämäki Järvi-Suomen Energiasta ja Joel Kari Savon Voimasta sekä Maiju Korhonen Energiateollisuudesta.