Vinkit ukonilman varalle

Ukkoset kuuluvat Suomen lyhyeen kesään. Jos ukonilma nousee Pohjois-Karjalan päälle, vaarassa ovat ensisijaisesti ilmajohdot ja pylväsmuuntamot. Ja myräkäthän voivat yli pyyhkäistessään rikkoa sähkö- ja puhelinverkossa olevia laitteita etenkin haja-asutusalueilla.

Kokosimme muutamia vinkkejä, miten varautua ukkosten aiheuttamiin sähkökatkoihin.

Sijoita varaavaan tulisijaan

Jos rakennat tai saneeraat, sijoita varaavaan tulisijaan. Varalämmitysjärjestelmä on erityisen tarpeellinen vesikiertolämmitteisissä taloissa, joissa sähkön katkeaminen voi pahimmillaan aiheuttaa lämmönjakojärjestelmän jäätymisen ja vaurioitumisen. Puuvarastoja voit täydentää kätevästi esimerkiksi Mottinetin kautta.

Mottinetti

Varavoimalaite on halpa vakuutus

Maatiloilla kannattaa varautua katkoksiin hankkimalla aggregaatti. Varavoimakoneeksi kannattaa valita sen verran suuri laite, että sen taakse voidaan näppärästi kytkeä kaikki tilan rakennukset. Omakotikäyttöön ja muuhun pienempään tarpeeseen on tarjolla aggregaatteja muutamasta sadasta eurosta ylöspäin.

Suojaa sähkölaitteet ukkoselta

Ukkosen uhatessa vanha hyvä tapa suojata sähkölaitteet on irrottaa ne pistorasiasta. Kiinteään sähköasennukseen kuuluvat laitteetkin voivat vaurioitua ylijännitteistä. Niiden suojauksen voi toteuttaa sähkökeskukseen asennettavilla ylijännitesuojilla. Kiinteä suojaus edellyttää rakennuksen pääkeskukseen kiinteästi asennettavia suojia, joita voidaan tarvittaessa täydentää esimerkiksi pistorasiaan asennettavalla suojilla. Kiinteitä suojia saavat asentaa vain sähköalan ammattilaiset.

Tietokoneelle ja muille herkille kodin sähkölaitteille voi hankkia UPS-laitteen, joka suodattaa jännitteen häiriöt sekä mahdollistaa tietojen tallentamisen ja koneen turvallisen alasajon sähkökatkon aikana.

Laitevaurioiden riskiä voi pienentää myös välttämällä laitteiden turhaa valmiustilassa pitämistä.

Sähkölinjalle kaatuneet puut

Jos sähkölinjalle kaatuu tai on kaatumassa puu, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian. Puita ei saa missään tapauksessa poistaa linjoilta itse, eikä maassa oleviin johtoihin saa koskea, sillä automatiikka saattaa kytkeä ne jännitteiseksi milloin tahansa.

Ilmoita vika

Ukkosta ilmassa?

Nordic Weather -salamakartta

Mitä tapahtuu, jos sähköt katkeavat koko valtakunnasta?

Katso videolta, mitä tapahtuu, jos valtakunnanverkko pimenee.

Säilöttyjä elintarvikkeita hyllyllä
72 tuntia

Kotivara

Miten pärjäisit 72 tuntia häiriötilanteessa?

Lue lisää ja testaa