Näin otat käyttöön aurinkopaneelit

Näillä askelilla onnistut aurinkopaneelien tai muun pientuotannon sähköverkkoon liittämisessä.

1. Mitoita ja tilaa haluamasi kokoinen pientuotantojärjestelmä

Sähköurakoitsijaan on hyvä olla yhteydessä heti pientuotantoa suunnitellessa. Sähköurakoitsija mitoittaa tuotannon koon sopivaksi sinulle. Suosittelemme mitoittamaan tuotannon omien tarpeittesi mukaiseksi.

Kuvituskuva, jossa tietokoneen näyttö

2. Pientuotannon liittämisen tarkistaminen

Jos tuotantosi ylittää 10 kVA:n tehon, ole hyvissä ajoin yhteydessä sähköistyspalveluumme. Tällä tavoin pystymme varmistamaan liitettävyyden ja tarvittaessa vahvistamaan sähköverkkoa.

Sähköistyspalvelumme saat kiinni soittamalla numeroon 013 266 3200 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen sahkoistys@pks.fi. Palvelemme arkisin kello 8–16. Voit myös varata meiltä itsellesi sopivan ajan asian hoitamista varten.

Ajanvaraus

3. Sähköurakoitsija täyttää yleistietolomakkeen

Sähköurakoitsija täyttää PKS Sähkönsiirron urakoitsijanetissä yleistietolomakkeen, johon tulee kaikki tarvitsemamme tiedot pientuotantoon liittyen. Yleistietolomakkeen saatuamme, toimitamme käyttöpaikallesi oikeanlaisen sähkömittarin, että pystyt myymään ylituotettua sähköä sähköverkkoon. Mittarin toimituksessa ja vaihdossa kestää noin kuusi arkipäivää.

4. Jos sähköverkko tarvitsee vahvistamista

Jos sähköverkkomme vaatii vahvistamista, ilmoitamme sinulle vahvistuksen toimitusajan sekä tiedon, kun vahvistaminen on tehty. Pientuotantoa ei voi ottaa käyttöön ennen vahvistamista, jottei kenellekään satu vahinkoja. Vahvistamisesta ei koidu sinulle kustannuksia.

Kuvituskuva, jossa näkyy työkaluja

5. Tee sähkönmyyntisopimus

Ennen pientuotannon käyttöönottoa, sinun tulee tehdä kirjallinen sähkönmyyntisopimus, jolla sovit sähkön myynnistä ja siihen liittyvistä yksityiskohdista. Sähkönmyyntisopimuksen voit tehdä haluamasi sähköyhtiön kanssa.

6. Kun kaikki on kunnossa

Kun kaikki on pientuotannon ja mittaroinin osalta kunnossa, saat sähköurakoitsijaltamme vahvistuksen laitteiston turvalliseen käynnistykseen. Tuotannosta tulevaa tuottoa voit seurata kätevästi Säppi-kännykkäsovelluksen avulla.

Lisätietoja pientuotannon liittämisestä sähköverkkoon

Kuvituskuva, jossa aurinkopaneelit talon katolla