Urakka-agentti esittelee sähköverkon rakentamista
Uudistamme sähköverkkoa joka vuosi suunnilleen sellaisen matkan kuin mitä Joensuusta on Turkuun. Kilometreissä se tarkoittaa noin 600 kilometriä. Rahaa tähän käytetään noin 30 miljoonaa euroa jokainen vuosi – sillä rahalla rakentaisi muuten kolme Joensuun toriparkkia.
Yksittäisiä sähköverkon rakentamisurakoita on vuodessa satoja, jos mukaan lasketaan yksittäiselle asiakkaalle rakennettavat sähköliittymätkin. Laajempia uudistamisurakoita – siis sellaisia, joissa puretaan vanhaa verkkoa pois ja tehdään uutta ja säävarmaa tilalle – tehdään kymmenittäin. Keskimäärin yhdessä urakassa rakennetaan kymmenen kilometriä uutta sähköverkkoa.
Kaikki meidän rakentamistyömme näkyvät karttapalvelussamme ja niistä viestitään uudistamisurakan alueella oleville asiakkaille. Haluamme kuitenkin jakaa tietoa urakoistamme myös laajemmin.
Tätä tarkoitusta varten teemme some-kanavillemme Urakka-agentti-videosarjaa. Kerran viikossa julkaistavilla videoilla esitellään erilaisia rakennusurakoitamme. Huumorin ja itseironian keinoin kerrotaan, millaisesta urakasta on kyse, missä se sijaitsee ja millaisia vaikutuksia sillä on asiakkaidemme arkeen.
Miksi sitä sähköverkkoa pitää uudistaa?
Sähköverkkomme on rakennettu pääosin 50 vuotta sitten ja se alkaa olla uusimisen tarpeessa. Sähköverkon uudistaminen säävarmaksi on kaikkiaan noin 700 miljoonan euron urakka ja uudistettavaa verkkoa on kaikkiaan 22 000 kilometriä.
Säävarmuus tarkoittaa, että asiakkailla on entistä vähemmän sähkökatkoja ja mahdolliset katkot ovat lyhyempiä.
Kun sähköt katkeavat, yleisin syypää siihen on linjalle joko tuulen tai lumikuorman kaatama puu. Kaatunut puu katkaisee sähköt koko kymmenien kilometrin johtolähdöltä. Vikapaikan etsiminen on hidasta, kun tarkkaa puun kaatumispaikkaa ei tiedetä.
Sähkökatkoja ehkäisemiseksi verkkoa uudistetaan säävarmaksi ja siihen on monia konsteja. Linjojen ympäriltä kaadetaan puut niin, ettei kaatuva puu yllä linjalle saakka. Metsän keskellä kulkeva linja siirretään tien varteen, jossa vikojen paikallistaminen ja korjaaminen on nopeampaa. Laitetaan verkkoon automaattisesti vikoja rajaavia ja paikallistavia laitteita. Tai siirretään johdot ilmasta maan alla kulkevaksi kaapeliksi.
Sähköverkon uudistamistyöt aloitettiin 2013 ja ne jatkuvat aina vuoteen 2036 saakka.