Kasvustonkäsittely on tärkeä osa sähköverkon kunnossapitoa. Pidämme sähkönjakelun varmuudesta huolta säännöllisen kausiraivauksen, koneellisen oksinnan sekä vierimetsien ja reunavyöhykkeiden hoidon avulla. Puustonkäsittelyyn liittyviä työmaitamme voit tarkastella Urakkakartta-palvelussa.
Puustonraivaus parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta
Puut ovat merkittävä vaurioiden ja sähkökatkojen aiheuttaja. Sähköverkon johtoalueiden säännöllisellä raivauksella huolehdimme sähkönjakelun turvallisuudesta ja toimitusvarmuudesta. Myös säävarman verkon rakentamisella pyrimme vähentämään puiden aiheuttamia vaurioita sähköverkkoon.
Raivaamme ja käsittelemme puustoa pienjännite- ja keskijänniteverkon johtokaduilta vuosittain. Tarkastamme 110 kV ja 45 kV johdot joka toinen vuosi, kun taas keski- ja pienjänniteverkkoa aina kuuden vuoden välein.
Vastuullamme on pitää sähköverkko sähköturvallisuuden edellyttämässä kunnossa. Tätä velvoittaa sähkömarkkinalakikin.
Käytössämme on viisi eri urakoitsijaa, jotka raivaavat sekä keski- että pienjänniteverkkoa. Tarve kasvustonkäsittelylle on meillä täällä Itä-Suomessa kova, sillä sähköverkon metsäisyysaste on noin 75 prosenttia koko keskijänniteilmajohtoverkon osalta.
Kausiraivaus näkyy eniten
Kausiraivauksessa raivaamme vuosittain keski- ja pienjänniteverkon pohjia sekä oksimme alueita käsin yhteensä noin 3000 kilometrin verran.
Teemme kausiraivausta pääsääntöisesti kesäaikaan. Raivauksessa säästämme matalat pensaskasvit ja katajat, jotka eivät tule kuuden vuoden kierron aikana kasvamaan sallittuja mittoja lähemmäs johtimia.
Kausiraivaus on näkyvin osa kasvustonkäsittelyämme, sillä teemme raivausta myös asiakkaidemme kotien läheisyydessä. Näistä raivauksista tiedotamme aina erikseen. Kaikki raivaukset näkyvät Urakkakartta-palvelussa.
Helikopterioksinnat ovat käynnissä
Pilotoimme keväällä 2024 helikopterioksintaa Liperissä. Aloitimme tänä syksynä koko verkkoalueemme kattavat helikopterioksinnat, jotka kestävät kesään 2025 asti. Lennot suoritetaan porrastetusti Keski-Karjalasta alkaen. Voit lukea lisää aiheesta uutisestamme.
Pyrimme aina varmistamaan, ettei oksinta vaurioita puun runkoa. Lisäksi pyrimme tekemisissämme aina huomioimaan lintujen pesimärauhan, rauhoitetut kasvit ja muut arvokkaat luontokohteet.
Katso täältä, missä helikopteri menee juuri nyt!
Keskijännitejohtoalueen rakennekuva.
PAS-ilmajohtokadun rakennekuva.
Pienjänniteavojohtokadun rakennekuva.
Pienjänniteverkon AMKA-riippukierrejohdon rakennekuva
Puunkaatoneuvonnasta opastusta
Tarjoamme puunkaatoneuvontaa kaikille asiakkaillemme, joiden kiinteistöllä sijaitsee PKS Sähkönsiirron sähkölinjoja. Jos tontillasi tai maillasi on sähkölinjan läheisyydessä puu, jonka haluat poistaa turvallisesti, saat siihen asiakaspalvelustamme neuvontaa ja ohjeistusta.
Puunkaatoneuvonta on normaalina työaikana tehtynä asiakkaalle maksutonta. Työ on hyvä tilata noin kaksi viikkoa ennen tarvetta. Voit myös täyttää puunkaatolomakkeen.
Keski- ja pienjännitejohdon lähellä sijaitseville puille tarjoamme eritasoista neuvontaa. Keskijännitejohtojen läheisyydessä olevien puiden kaatoneuvonta tehdään aina paikan päällä, kun taas pienjännitejohtojen lähellä sijaitsevat puut saavat kaatoluvan puhelimitse, ellei puu sijaitse erityisen haastavalla paikalla.
Mikä puu kaatunut sähkölinjalle, ilmoita siitä meille mahdollisimman pian tämän lomakkeen kautta. Älä koske johtoihin, raivaa linjalle kaatuneita puita tai mene vioittuneen sähkölinjan lähelle, koska se voi olla hengenvaarallista.
Ilmoita meille linjalle kaatuneesta puusta
Esimerkkikuvia keskijännitejohdoista (20 kV) ja pienjännitejohdoista (0,4 kV).
Vierimetsänhoidolla ehkäistään sähkökatkoja
Vierimetsänhoidolla tarkoitetaan sähkölinjojen johtoalueen vieressä olevan metsän harvennusta aukko- tai harvennushakkuulla. Tavoitteena on, että puita ei pääse kaatumaan johdolle johtoalueen ulkopuolelta aiheuttaen sähkökatkoja.
PKS Sähkönsiirrolla vierimetsänhoitoa on tehty vuodesta 2013 alkaen ympärivuotisesti, ja kesäkuussa 2024 urakka tuli suunnitellusti päätökseensä. Yhteensä metsää on hoidettu noin 5 800 kilometrin verran: aukkohakkuuta on tehty noin 3 100 kilometriä, kun taas harvennushakkuuta 2 700 kilometriä.
Reunavyöhykkeiden käsittely perustuu sähkömarkkinalakiin
Kaikkien verkkopalveluyhtiöiden tulee huolehtia reunavyöhykkeen puustosta.
Raivauksessa poistamme johtoalueella kasvavan puuston ja johtoalueen reunalta sähkölinjoille vaaralliset, kallellaan olevat puut sekä suurempien puiden linjoille kasvaneet oksat.
Sähköverkkoyhtiöillä on oikeus ja velvoite pitää reunavyöhykkeen puusto enintään lunastusrajan mittaisena. Puusto ja sen kasvu kuuluvat kuitenkin metsänomistajalle. Olemmekin aina yhteydessä maanomistajiin ennen reunavyöhykkeiden käsittelyä.
Hakkuussa puustoa poistetaan 10 metriä leveältä reunavyöhykkeeltä voimajohdon johtoaukean molemmin puolin niin, että joko kaikki ainespuu poistetaan tai vain lunastusrajan ylittävät puut poistetaan. Pääsääntöisesti hakkuu tehdään ensin mainitulla tavalla. Lisäksi reunavyöhykkeen ulkopuolelta kaadetaan sähköturvallisuuden kannalta uhkaavat ylipitkät puut.
110 kV:n voimajohtoa varten on lunastettu johtoaukea, joka on yleensä 26 metriä leveä. Suurjännitteisen sähköverkon johtoalueita ylläpidetään niin, että sähköverkon toiminta ei häiriydy kaatuvista tai johtoaukealla kasvavista puista.
110 kV avojohdon johtoalue. Reunavyöhykkeen johdon puoleisella reunalla saa puu olla 10 metriä korkea ja kauempana oleva puu niin paljon 10 metriä korkeampi, kuin sen etäisyys on johtoaukean reunasta.
Kysymyksiä ja vastauksia puustonkäsittelystä
-
Kuinka usein PKS Sähkönsiirto raivaa sähköverkkoaan?
Raivaamme sähköverkkoamme säännöllisesti vuosittain. Keskijänniteverkon ja pienjänniteverkon raivauskierto on 6 vuotta.
-
Tarvitseeko minun varautua raivauksiin jotenkin?
Sovimme maanomistajan kanssa ennakkoon piha-alueen raivauksen suorittamisesta suullisesti tai kirjeitse. Viestissä kerromme yhteystiedot ja raivaustyön arvioidun ajankohdan. Jotta tieto tulee varmasti sinulle perille, tarkistathan yhteystietosi OmaPKS-palvelusta.
Helikopterioksinnasta tiedotamme etukäteen alueen asukkaita. Matalalla lentävä kopteri aiheuttaa jonkin verran melua lähiympäristössä. Mikäli kotonasi on melusta häiriintyviä kotieläimiä, olethan ennakkoon yhteydessä PKS:n asiakaspalveluun puh. 013 2663 100.
-
Mitä hakatuille puille tapahtuu?
Raivatut puut, oksat ja risut ovat maanomistajan omaisuutta. Pihapiirissä jätämme ne siisteihin kasoihin maastoon maanomistajan käytettäväksi.
Taajamissa keräämme raivausjätteet pois pihoista.
-
Voinko vierailla kunnossapitoalueilla?
Alueella voi olla käynnissä esimerkiksi metsäkoneita tai muuta raskasta koneistoa, joten emme suosittele ulkopuolisille kunnossapitoalueilla liikkumista.
Mikäli vierailusi on välttämätön, ilmoitathan tulostasi etukäteen työmaan yhteyshenkilölle. Yhteystiedot löydät Urakkakartalta tai asiakaspalvelusta.
-
Voinko pyytää raivaajia kaatamaan tontillani olevia puita?
Teemme raivauksia vain sähköverkon varrella olevaan puustoon ja kasvustoon.
Jos tontillasi tai maillasi on sähkölinjan läheisyydessä puu, jonka haluat poistaa turvallisesti, saat siihen asiakaspalvelustamme neuvontaa ja ohjeistusta. Puunkaatoneuvonta on normaalina työaikana tehtynä asiakkaalle maksutonta. Työ on hyvä tilata noin kaksi viikkoa ennen tarvetta. Täytäthän myös puunkaatolomakkeen.
Puukaatoneuvonnan voit tilata asiakaspalvelustamme, puh. 013 266 3100 maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16.
Kaatoneuvonta ei sisällä puun kaatamista. Jos puunkaatoneuvoja kaataa puita, kaatoneuvoja laskuttaa maanomistajalta 10 € / suuntakaadettu puu, erikoiskohteet kaatoneuvoja hinnoittelee tapauskohtaisesti. Kaadetut puut jäävät asiakkaan käyttöön.
-
Minne voin antaa palautetta raivauksista?
Voit antaa meille palautetta ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme tai täyttämällä lomakkeen. Löydät yhteystietomme täältä.
-
Mitä teen, jos huomaan sähkölinjalle kaatuneen puun?
Ilmoita sähkölinjalle kaatuneesta puusta meille tällä vikapaikkalomakkeella.
Älä koske johtoihin, raivaa linjalle kaatuneita puita tai mene vioittuneen sähkölinjan lähelle, koska se voi olla hengenvaarallista.