Pärjäisitkö 72 tuntia häiriötilanteessa?
Kotona on hyvä olla tarvikkeita, joilla selviytyy pari päivää ilman sähköä tai vettä, vaikkapa pitkittyneen sähkökatkon yhteydessä.
Viranomaisten varautumissuositus on 72 tuntia. Ohjeistuksen avulla kotitalouksien pitäisi siis selvitä kolme vuorokautta kotona häiriötilanteessa, jossa yhteiskunnan tarjoamat palvelut häiriintyvät tai keskeytyvät. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi myrskyn aiheuttama, pitkittynyt sähkökatko.
Vaikka sähkön toimitusvarmuus paranee vauhdilla ja häiriöihin varaudutaan sähkönjakelussa massiivisin operaatioin ja varmistuksin, kaikki on kuitenkin mahdollista – myös häiriöt sähkönjakelussa. Oma häiriövalmiutensa on hyvä testata. Näillä opeilla selvitään muistakin kriisitilanteista. Mutta mitä kaappiin olisi hyvä varata ja miten tilanteessa oikeasti pitäisi toimia?
Mikä kotivara?
Kotona pitäisi olla yllättävien häiriötilanteiden varalle riittävä määrä elintarvikkeita ja välttämättömyyshyödykkeitä koko perheelle useaksi päiväksi, jopa viikoksi. Pullotettua vettä olisi hyvä olla ainakin muutama litra varastossa. Lisäksi tulisi olla puhtaita ja kannellisia vesiastioita, joihin vettä voi varastoida. Varaa kotiin hyvin säilyvää, sellaisenaan syötävää ruokaa, joka maistuu koko perheelle.
Kotona on hyvä olla myös
- paristoilla toimiva radio ja paristoja
- paristoilla toimiva taskulamppu ja paristoja
- varavirtalähde esimerkiksi puhelimen lataamista varten
- retkikeitin ja tulitikut
- käteistä rahaa
- välttämättömät lääkkeet
- joditabletteja
- hygieniatarvikkeita
- ensiaputarvikkeet
- käsisammutin tai sammutuspeite
Katkesivatko sähköt?
Jos valot tai televisio sammuvat, kyse voi olla laiteviasta, kodin oman sähköverkon viasta tai sähkökatkosta.
- Kokeile, syttyvätkö valot muissa huoneissa, ja toimivatko muut kodinkoneet.
- Varmista sulaketaulusta, että sulakkeet ovat ehjät.
- Katso, onko naapurilla valot.
- Voit tarkistaa sähkökatkokartasta, missä sähkökatkoja on juuri nyt.
Kun sähkökatko on alkanut, sammuta sähkölaitteet. Tärkeintä on katkaista virta liedestä, silitysraudasta, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta. Ne voivat aiheuttaa tulipalon, kun sähköt palaavat.
Kylmätuotteet sähkökatkon aikana:
- Älä availe turhaan jääkaapin tai pakastimen ovia.
- Pakasteet ovat pakastettavissa uudelleen vielä −9-asteisina, kunhan laatua seurataan.
- Pidä jääkaapissa ja pakastimessa lämpömittaria, niin voit seurata lämpötilaa.
- Käytä helpoimmin pilaantuvat ruoat ensimmäisinä.
- Ruoka säilyy kylmänä jääkaapissa joitakin tunteja sen jälkeen, kun sähköt ovat katkenneet. Suljetussa pakastimessa lämpötila pysyy miinuksella yleensä 12–24 tuntia. Hyvin eristetty, täysi säiliöpakastin pitää ruoat jäässä jopa kaksi vuorokautta.
- Sulaneita pakasteita ei voi pakastaa uudelleen, vaan ne on syötävä tai valmistettava ruoaksi.
- Suojaa kylmälaitteiden alustat sulamisvesiltä.
Testaa miten sähkökatko vaikuttaisi elämääsi!
Kotitalouksille tarkoitetut varautumissuositukset on koottu 72tuntia.fi-sivustolle, jota koordinoivat Huoltovarmuuskeskus ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kumppaneittensa kanssa.
Myös sisäministeriö on toteuttanut varautumisen verkko-oppaan Digi- ja väestötietoviraston sekä laajan yhteistyöverkoston kanssa. Varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi pitkät sähkö-, vesi- ja tietoliikennekatkot, sään ääri-ilmiöt ja suuronnettomuudet sekä pitkäkestoisemmat kriisit, kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti. Oppaassa on ohjeiden lisäksi tietoa muun muassa hybridi- ja informaatiovaikuttamisesta, oman toimintakyvyn ja jaksamisen ylläpitämisestä kriisitilanteissa sekä muiden auttamisesta.
Opas antaa ohjeet sekä varautumiseen että toimiin sähkökatkon aikana. Sivustolla on myös harjoitus, jonka avulla voit kokeilla, miten sähkökatko vaikuttaisi elämääsi ja miten selviäisit siitä. Käy kokeilemassa!