Sähköliittyjän muistilista
1. Tilaa liittymä ajoissa
Olemalla riittävä ajoissa yhteydessä sähköistyspalveluumme saat sähköliittymän hinta- ja toimitusaikatiedot suunnittelun pohjaksi. Varsinkin haja-asutusalueella sijoituslupa-asiat voivat viedä runsaasti aikaa. Saat sähköistysprojektiisi ammattitaitoisen yhteyshenkilön, joka palvelee Sinua koko projektisi ajan kaikissa talosi sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Voit katsoa liittymän hinnan myös OmaPKS-palvelusta, tilata siitä sähköisen tarjouksen tai tehdä tilauksen. Kannattaa tutustua!
Ota yhteyttä sähköistyspalveluumme: puhelin 013 266 3200, sähköposti sahkoistys@pks.fi. Palvelemme arkisin kello 8–16.
Voit tilata tai katsoa liittymän hinnan ennakkoon myös sähköisesti OmaPKS-palvelusta.
2. Mieti, millainen sähkönkäyttäjä olet
Lämmitysmuodon valinta on varsinkin omakotiasumisessa suurimpia asumiskustannuksiin vaikuttavia tekijöitä. Vaihtoehdoista ei ole pulaa: valittavissasi on sähkölämmön lisäksi erilaisia maalämpö- ja muita pumppuvaihtoehtoja sekä hybridiratkaisuja. Motivalla on tarjolla tähän visaiseen mutta mielenkiintoiseen työvaiheeseen kätevä laskuri.
Kesäasuntojen kohdalla ratkaisevin tekijä on miettiä, käytetäänkö rakennusta ympäri vuoden vai pelkästään kesäisin, ja kuinka tarve voi muuttua olla tulevaisuudessa. Jos mökin käyttö ja sähköntarve on vähäistä, on yksi kilpailukykyinen vaihtoehto pysyä irti kiinteästä sähköverkosta ja hankkia esimerkiksi aurinkopaneeli-akku-järjestelmä.
3. Teetä sähkösuunnitelma asiantuntijalla
Sähkösuunnitelman laadusta ei kannata tinkiä. Asumisen tulevatkin tarpeet huomioiva sähkösuunnitelma tuottaa asukkaille hyötyä ja iloa vuosikymmeniksi. Hyvä sähkösuunnitelma takaa urakkatarjousten vertailukelpoisuuden, ja suunnittelija osaa sen perusteella mitoittaa talosi pääsulakkeen koon oikein. Vapaa-ajanasuntojen ja muiden pienkohteiden kohdalla hyvä sähkösuunnitelma maksimoi sähköstä saatavan hyödyn ja varmistaa myöhemmän laajennettavuuden. Hyvä sähkösuunnitelma nopeuttaa myös sähköliittymän hankintaa.
4. Tee liittymissopimus
Sähköliittymästä eli sähköverkkoon liittymisestä sovitaan Sinun ja PKS Sähkönsiirto Oy:n kesken aina kirjallisella liittymissopimuksella. Sopimuksen teon voit hoitaa puhelimitse, kirjeitse tai pistäytymällä lähimmässä toimipaikassamme. Viimeksi mainittu onkin suositeltavin tapa, sillä samalla käynnillä selviävät kaikki rakentamisen energiakysymykset kerralla ja saat tarpeellista tietoa myös jatkovaiheista.
5. Valitse sähköurakoitsija harkiten
Sähköurakka muodostaa nykyaikaisessa, hyvin varustetussa ja koneellistetussa omakotitalossa merkittävän osan rakentamiskustannuksista. Sähköurakoitsijan valintaan kannattaa siksi käyttää hetki harkintaa. Urakoitsijoita voi hakea esimerkiksi Löydä sähkömies -palvelusta ja tietenkin suoraan Googlesta. Urakoitsijaa valitessa kiinnitä huomiota tarjouspyynnön selkeyteen ja mieti myös, kannattaako urakka teettää kiinteähintaisena kokonaisurakkana, osaurakkana vai kokonaan tuntityönä. Monessa tapauksessa saattaa olla, että työn saa edullisimmin tuntityönä, kun urakoitsijan ei tarvitse lisätä hintaan yllättävien tilanteiden varalle ylimääräistä riskilisää.
6. Seuraavaksi tarvitaan sähköntoimitussopimus
Ennen sähkön kytkemistä tarvitaan liittymissopimuksen lisäksi vielä kirjallinen sähköntoimitussopimus, jolla sovitaan sähkön toimittamisen yksityiskohdista. Sähköenergian voit ostaa keneltä tahansa sähkönmyyjältä.
7. Vaadi käyttöönottotarkastus ja käyttöopastus
Urakoitsijan on ennen mittarointipyyntöä suoritettava asennusten käyttöönottotarkastus ja laadittava siitä tarkastuspöytäkirja mittaustuloksineen ja luovutettava asiakirjat asiakkaalle. Ennen koko urakkasumman maksamista onkin hyvä vaatia urakoitsijalta paitsi tarkastusdokumentit, myös opastus lämmitysjärjestelmän ja muiden urakkaan kuuluneiden sähkölaitteiden käyttöön.
8. Kytkentä jakeluverkkoon ja mittauksen asennus
Kun uuden kodin sähköasennukset alkavat olla kunnossa, on urakoitsijan aika tilata sähköverkkoon kytkentä ja sähkömittarin asennus. Kiinteistöösi asennetaan etäluettava mittari, ja pääset sen jälkeen seuraamaan energiankulutustasi tunti-, päivä-, viikko-, kuukausi- tai vuositasolla Säppi-kännykkäsovelluksesta. Liittymisjohdon kytkentä jakeluverkkoon sisältyy liittymissopimukseen ja mittarin vuokra sisältyy sähkönsiirron kuukausimaksuun. Etäluettavan mittarin ja sen lisälaitteiden kunnossapidosta vastaa PKS Sähkönsiirto Oy.