Me siirrämme sähköä

Kyllä, se on meidän tehtävämme. PKS Sähkönsiirto siirtää sähköä Pohjois-Karjalan ja Koillis-Savon alueella. Jos sinulla on sähköverkkomme alueella talo, kesämökki tai muu rakennus, jossa on sähköt, olet asiakkaamme.

Olet asiakkaamme – halusitpa tai et

Olet asiakkaamme – halusitpa sitä tai et, koska sähkönsiirto on Suomessa luonnollinen monopoli. Se tarkoittaa, että kullakin alueella on vain yksi sähköverkkoyhtiö.

Et siis voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa samaan tapaan kuin ostamaasi sähköenergiaa.

Tällä luonnollisella monopolilla on haluttu varmistaa laadukas ja tasapuolinen sähkönjakelu kaikkialle Suomeen. Jos sähköverkkoa tehtäisiin pelkästään markkinaehtoisesti kysynnän ja bisneksen ehdoilla, ei meillä luultavasti olisi näin laajaa ja toimivaa sähköverkkoa myös haja-asutusalueilla.

Meitä valvotaan

Koska et voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa, markkinavoimat eivät ohjaa toimintaamme.

Aivan holtitonta toimintamme ei kuitenkaan ole, koska meitä valvotaan. Vaaleilla valitut edustajamme päättävät sähkömarkkinalaista, jonka mukaan me toimimme. Tuon lain toteutumista valvoo riippumaton viranomainen, Energiavirasto.

Energiavirasto määrittelee valvontamenetelmillä meille verkkoyhtiöille taloudelliset reunaehdot, joiden puitteissa meidän tulee toimia.

Verkkoa riittäisi Uuteen-Seelantiin asti

PKS Sähkönsiirrolla on sähköverkkoa kaikkiaan 22 000 kilometriä. Jos tuo verkko vedettäisiin suoraksi, se yltäisi Joensuun torilta Uuteen-Seelantiin ja vielä hyvän matkaa takaisinkin. Ylläpidettävää ja kehitettävää verkkoa on siis meillä melkoisen paljon.

Sähköverkkomme on yksi alueen elinvoimaisuuden valtateistä. Se mahdollistaa asumisen, yrittämisen ja elämisen juuri siellä, missä haluat – joko kaupunkitaajamassa tai erämaan rauhassa. Koska sähköverkkomme on laaja, on sanomattakin selvää, että olemme maaseutumaisen sähkönjakelun erikoisosaajia.

Valtaosa alueestamme sähköistettiin reilut 50 vuotta sitten. Nyt rakennamme toisen sukupolven sähköverkkoa, josta tulee säävarma tulevaisuuden mahdollistaja.

Aloitimme uudistustyön 2013 ja se valmistuu 2036. Tämä uudistaminen maksaa kokonaisuudessaan 700 miljoonaa euroa. Suuruusluokan havainnollistamiseksi mainittakoon, että samalla summalla rakentaisi yli 50 Joensuun toriparkkia.

Kuntien omistama

Olemme alueen kuntien omistaman Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n tytäryhtiö ja osa PKS-konsernia. Meidän toimintaamme eivät ohjaa kasvottomat pääomasijoittajat vaan vahvasti alueemme kehittämiseen sitoutuneet kunnat.

PKS Sähkönsiirto Oy

  • Asiakkaita 86 000
  • Sähköverkkoa 22 000 km
  • Vuosittaiset investoinnit 30 milj. euroa
  • Investointien vuosittainen työllistävä vaikutus 300 henkilötyövuotta