Varpu-myrskyn aiheuttamien vikojen korjaus jatkuu yön yli

|
20.9.2023 20:57

Varpu-myrskyn PKS Sähkönsiirron sähköverkolle aiheuttamia vikoja on korjattu keskiviikon aikana lähes sadan asentajan voimin aamupäivästä alkaen Pohjois-Karjalassa ja Koillis-Savossa. Iso osa vioista on saatu korjattua keskiviikon aikana. Tämän hetken arvion mukaan suurin osa lopuista keskijännite- ja pienjänniteverkon vioista saadaan korjattua keskiviikkoillan ja torstain vastaisen yön aikana.

Aamupäivän aikana verkkoalueen halki liikkunut matalapainerintama ja sen yhteydessä esiintyneet kovat tuulenpuuskat kaatoivat puita linjoille ja katkaisivat sähköt enimmillään noin 10 000 asiakkaalta.

– Viat painottuivat verkkoalueemme länsi- ja pohjoisosiin. Vikoja ovat aiheuttaneet pääosin yksittäiset linjoille kaatuneet puut. Lieksan alueella kaatuneet puut aiheuttivat kuitenkin vaikeammin korjattavia vikoja useissa eri paikoissa, joiden parissa työskentelee parhaillaan 10 työryhmää ja neljä kaivinkonetta. Sähköt alueen asukkaille pyritään palauttamaan vielä yön aikana. Kaikki jäljellä olevat viat ovat miehitettynä ja korjaustyöt ovat käynnissä, PKS Sähkönsiirron kehitys- ja varautumispäällikkö Matti Pesonen kertoi kello 20:30 keskiviikkoiltana.

Katkot-karttapalvelussa on myös keskiviikon aikana havaittu vika, minkä takia siellä ilmoitettujen sähköttömien asiakkaiden määrä ja sähkökatkojen sijainti eivät ole aina pitäneet täysin paikkaansa. Palvelun vika on aiheuttanut myös sen, että osa asiakkaista ei ole saanut tekstiviestitse ilmoitusta kiinteistöllä ilmenneestä sähkökatkosta.

– Tulemme selvittämään tarkasti, mistä ongelmat johtuivat ja miten ne vältetään tulevaisuudessa. Pahoittelemme tästä mahdollisesti aiheutunutta haittaa. Tällä hetkellä sähköjä on palauttamatta noin 900 asiakkaalle esimerkiksi Lieksan, Juuan, Nurmeksen ja Juankosken alueilla, Pesonen jatkaa.

Kovin piikki vikojen määrässä oli keskiviikkona ennen puolta päivää, jolloin sähköttä oli enimmillään noin 10 000 asiakasta. PKS Sähkönsiirrolla on kaikkiaan vajaat 90 000 asiakasta.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus tai PKS Sähkönsiirron Säppi-kännykkäsovelluksen kautta.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/hairiokartta.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.