Varpu-myrsky on aiheuttanut runsaasti vikoja sähköverkkoon

|
20.9.2023 12:48

Keskiviikon voimakas puuskatuuli on katkonut sähköjä 7500:lta PKS Sähkönsiirron asiakkaalta Pohjois-Karjalassa ja Koillis-Savossa. Voimakkaimmillaan 25 metriä sekunnissa puhaltaneiden tuulenpuuskien kaatamat puut ovat aiheuttaneet useita kymmeniä keskijännite- ja pienjänniteverkon vikoja erityisesti verkkoalueen länsiosissa. Puuskatuulet eivät kuitenkaan onneksi aiheuttaneet niin laajamittaista suurhäiriötä, kun aamulla vielä odotettiin.

Vikojen korjaus on parhaillaan käynnissä ja korjaushenkilöstöä on reilusti käytettävissä. Suurin osa vioista saataneen korjattua keskiviikkoiltaan mennessä. Hankalampien vikapaikkojen korjaus voi kuitenkin jäädä yöksi ja torstaiaamuksi. Odotettavissa on, että uusia laajempia vikoja ei enää juurikaan ilmaannu.

Vikojen kartoittamiseksi myös helikopteri aloittaa lennot ensimmäiseksi Tuusniemen, Juankosken, Kaavin ja Palokin alueilla. Kun tuuli tyyntyy, niin lentoja jatketaan Juuan, Lieksan ja Kontiolahden alueilla.

– Ensimmäiset viat verkkoon ilmaantuivat klo 9:30 jälkeen lännestä alkaen Juuan, Heinäveden, Tuusniemen, Riistaveden, Kaavin ja Juankosken alueille. Enimmillään ilman sähköä oli 7500 kotitaloutta ja tällä hetkellä sähköttä on noin 6000 taloutta, kertoo PKS Sähkönsiirron kehitys- ja varautumispäällikkö Matti Pesonen.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus tai PKS Sähkönsiirron Säppi-kännykkäsovelluksen kautta. Säppi-sovelluksen kautta ilmoitettuja vikoja ei tarvitse ilmoittaa enää toistamiseen muiden kanavien kautta.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/hairiokartta.