Valtaosa ukkosten aiheuttamista vioista saadaan korjattua sunnuntaina

|
7.8.2022 10:15

Toimi-myrskyn sähköverkolle aiheuttamia vikoja on korjattu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Pohjois-Karjalassa. Lauantaina 6.8. iltapäivästä maakunnan yli kulkeneet ukkoset aiheuttivat PKS Sähkönsiirron verkkoalueella kaikkiaan yli 60 keskijänniteverkon vikaa. Pahimmillaan vailla sähköä oli reilut 6000 taloutta.

Iso osa vioista saatiin korjattua alkuillan ja illan aikana. Lauantai-iltana yhdeksän aikana sähköttä oli vajaat 2000 taloutta. Vikojen korjaamista jatkettiin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Puolenyön jälkeen sähköttömiä talouksia oli enää alle tuhat. Sunnuntaiaamuna keskijänniteverkon vioista oli korjaamatta kahdeksan ja sähköttä oli 600 taloutta.

– Korjattavana on nyt enää haasteellisimmat viat, joissa on hajonneita rakenteita, muun muassa pylväitä on mennyt poikki. Niiden korjaaminen on hitaampaa kuin johdolle kaatuneiden puiden poistaminen, PKS Sähkönsiirron häiriöjohtajana toimiva rakennuttamispäällikkö Jukka Leppänen kertoo.

Hankalimmat viat ovat Kontiolahdella, jossa on edelleen sähköttä 300 taloutta.

Leppänen arvioi, että sähkönjakelun paikallisena runkolinjana toimivan keskijänniteverkon viat saadaan korjattua sunnuntain aikana. Niiden lisäksi korjattavana on vielä useita pienjänniteverkon vikoja, jotka vaikuttavat yksittäisten talouksien sähkönjakeluun. Myös pienjänniteverkon vikoja korjataan koko ajan ja niistäkin iso osa saataneen korjattua sunnuntain aikana.

Vikoja on korjaamassa sunnuntaina kaikkiaan noin nelisenkymmentä työntekijää.

PKS Sähkönsiirto on saanut asiakkailtaan runsaasti vikapaikkailmoituksia verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta ja niistä on ollut suuri apu vikojen paikallistamisessa ja korjaamisessa.

– Haluamme kiittää kaikkia vikapaikkailmoituksen jättäneitä. Ilmoitukset ovat helpottaneet ja nopeuttaneet työtämme. Erityisesti vikapaikan sijainti kannattaa kertoa lomakkeella mahdollisimman tarkkaan, niin pääsemme heti vikaan kiinni, Leppänen kiittelee.

Vikapaikkailmoituksen voi jättää osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/hairiokartta.