Ukkosen aiheuttama suurjänniteverkon vika vei sähköt 16 800 asiakkaalta

|
27.6.2023 22:36

Ukkosen aiheuttama suurjänniteverkon vika katkaisi sähköt 16 800 PKS Sähkönsiirron asiakkaalta tiistai-iltana 27.6. Ukkonen pimensi Lieksan ja Saavan välillä kulkevan 110 kV:n suurjännitejohdon, joka syöttää sähköä muun muassa useille PKS Sähkönsiirron sähköasemille.

– Ukkonen aiheutti johtoon vian kello 20.04, joka katkaisi sähköt Nurmeksen, Lieksan ja Uimaharjun alueilta. Nurmeksen ja Uimaharjun sähköt saatiin palautettua noin 15 minuutin jälkeen. Vikaantunut johto saatiin erotettua noin klo 21:45, jolloin myös Lieksan alueelle saatiin palautettua sähköt, kertoo PKS Sähkönsiirron käyttöpalveluvastaava Juha Sirviö.

Sähköjen palauttaminen kesti normaalia pidempään, koska varasyötön kytkemistä ei voitu tehdä etänä valvomosta vaan se vaati asentajan käynnin suurjännitejohdon erottimella. Sähkö on palautettu kaikille asiakkaille ja vian korjaaminen on käynnistynyt.

Suurjänniteverkossa olevat viat eivät ole yleisiä, mutta ne aiheuttavat laajoja sähkökatkoja. PKS Sähkönsiirron verkkoalueella edellinen suurjänniteverkon vika sattui noin puoli vuotta sitten, mikä johtui ukkosjohtimelle kertyneestä lumikuormasta.