Ukkonen katkoi sähköjä Pohjois-Karjalassa

|
1.6.2024 17:58

Ukkonen aiheutti sähkökatkoja PKS Sähkönsiirron sähköverkkoalueella Pohjois-Karjalassa lauantaina 1.6. Ukkoset alkoivat iltapäivällä kahden aikaan ja kovimmillaan salamointi oli neljän maissa Joensuun ja Kiteen välisellä alueella. Sähköverkkoon iskeneet salamat aiheuttivat useita sähkökatkoja. Enimmillään vailla sähköä oli 1 800 taloutta Hammaslahden, Kiihtelysvaaran, Uskalin ja Saarion alueilla.

– Tuon laajemman sähkökatkon aiheutti Honkavaraan sähköasemalta lähtevään suurjännitejohtoon tullut vika, joka saatiin korjattua noin puolessa tunnissa, häiriöjohtajana toimiva PKS Sähkönsiirron käyttöpalveluvastaava Juha Sirviö kertoo.

Honkavaaran sähköaseman vian lisäksi pienempiä vikoja on ollut muun muassa Enossa, Tuupovaarassa ja Ilomantsissa.

– Iso osa ukkosen aiheuttamista vioista saadaan korjattua nopeilla jälleenkytkennöillä, jotka näkyvät asiakkailla lyhyinä minuuttien tai vain sekuntien mittaisina sähkökatkoina. Näitä jälleenkytkennöistä johtuvia katkoja voi tosin olla monta peräkkäin, Sirviö selvittää.

Sääennusteiden mukaan kovimmat ukkoset alkavat olla lauantailta ohi ja loppujenkin pitäisi hiipua iltaa kohti. Ukkosten todennäköisyys kasvaa ennusteiden mukaan jälleen sunnuntai-iltapäivänä.

– Meillä valvotaan sähköverkkoa vuorokauden ympäri ja korjaajia on jatkuvassa hälytysvalmiudessa, että mahdolliset viat saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti, Sirviö sanoo.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/hairiokartta.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.