Tuulen kaatamat puut katkoneet sähköjä tuhansilta Pohjois-Karjalassa

|
26.3.2022 17:00

Suomen yli lauantaina 26.3. kulkenut talvimyrsky on katkonut sähköjä usealta tuhannelta PKS Sähkönsiirron asiakkaalta Pohjois-Karjalassa. Yli 20 metriä sekunnissa puhaltaneiden tuulenpuuskien kaatamat puut ovat aiheuttaneet kymmeniä keskijänniteverkon vikoja.

Ensimmäiset viat PKS Sähkönsiirron verkossa sattuivat viiden aikaan aamulla Kiteellä. Laajemmalti vikoja alkoi tulla puuskatuulien voimistuessa puolenpäivän jälkeen. Enimmillään ilman sähköä on ollut lähes 6 000 taloutta.

– Vikoja on ollut koko laajalla toimialueellamme. Se on tuonut omat haasteensa vikojen rajaamisen ja korjaamiseen, PKS Sähkönsiirron verkkopäällikkö Jukka Ahonen kertoo.

Tuulen kaatamat puut ovat aiheuttaneet kello 17 mennessä kaikkiaan40 keskijänniteverkon vikaa, joista on jo saatu korjattua 13.

– Valtaosassa vioista selvitään kaatuneiden puiden poistamisella sekä johtorakenteisiin tulleiden pienten vaurioiden korjaamisella. Suuremmilta verkon vaurioitumisilta olemme onneksi välttyneet, Ahonen jatkaa.

Keskijänniteverkon vikoja korjataan koko ajan ja valtaosa niistä saataneen korjattua viimeistään lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana. Pienjänniteverkossa olevien vikojen korjaaminen jatkuu vielä sunnuntaina.

Vikoja rajaamassa ja korjaamassa PKS Sähkönsiirrolla on ollut sekä käyttökeskuksessa että maastossa kaikkiaan yli sata työntekijää.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan vikapuhelinpalveluun numeroon 013 266 3900. Puhelinpalvelu toimii vuorokauden ympäri. Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.

Sähkölinjalle kaatunut puu