Toimi-myrskyn aiheuttamat viat pääosin korjattu

|
8.8.2022 11:02

Lauantai-iltapäivänä 6.8. Pohjois-Karjalan yli kulkeneen Toimi-myrskyn PKS Sähkönsiirron verkkoalueella aiheuttamat keskijänniteverkon viat on korjattu. Korjattavana on vielä muutamia yksittäisten talouksien sähkönjakeluun vaikuttavia pienjänniteverkon vikoja. Viimeisetkin pienjänniteviat saadaan korjattua maanantain aikana.

Toimi-myrskyn ukkoset ja voimakkaat tuulenpuuskat aiheuttivat yli 60 keskijänniteverkon vikaa ja pahimmillaan ilman sähköä oli yli 6000 taloutta. Vikoja oli laajasti koko PKS-Sähkönsiirron verkkoalueella. Iso osa vioista oli nopeasti korjattavia, esimerkiksi linjoille kaatuneita puita. Sähköt saatiin palautettua isolle osalle sähköttömistä talouksista jo lauantai-illan aikana.

Hankalimpia vikoja korjattiin kuitenkin vielä myöhään sunnuntai-iltana. Viimeiset keskijänniteverkon viat saatiin korjattua sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

– Pahimmissa paikoissa oli kymmenittäin linjoille kaatuneita puita ja ne jouduttiin raivaamaan metsäkoneilla, että saimme edes linjakadun näkyviin. Näissä kohteissa korjaaminen tarkoitti käytännössä sähkölinjan rakentamista kokonaan uudelleen, PKS Sähkönsiirron kehitys- ja varautumispäällikkö Matti Pesonen kertoo.

Vaikka Toimi-myrsky aiheutti paljon vikoja, kyseessä ei ollut mitenkään poikkeuksellinen myräkkä.

– Tämä oli melko tyypillinen ukkosmyrsky, johon liittyi hyvin paikallisia, mutta voimakkaita syöksyvirtauksia, Pesonen kuvailee.

Vikoja oli korjaamassa asentajia, metsureita ja sähköverkon käytöstä vastaavan käyttökeskuksen työntekijöitä yli 60.

– Kaikki tekivät loistavaa työtä haasteellisessa tilanteessa, että saimme viat korjattua. Kiitos myös asiakkaillemme, jotka lähettivät meille ilmoituksia vikapaikoista, Pesonen kiittelee.

PKS Sähkönsiirron vikailmoituslomakkeen kautta tuli runsaasti ilmoituksia, joista yli 50 oli sellaisia, jotka auttoivat tilanteen selvittämisessä. Vikapaikasta ilmoittaessa on tärkeää merkitä sijainti mahdollisimman tarkkaan, että vikaan päästään nopeasti kiinni.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista voi ilmoittaa osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus.
Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.