Syysmyrsky aiheuttanut ennakoitua vähemmän vikoja

|
30.10.2022 10:03

Sunnuntaina 30.10. aamuyöstä alkaneen kovan ja puuskaisen tuulen sähköverkolle aiheuttamat viat ovat jääneet ennakoitua vähäisemmiksi.
Ensimmäiset tuulen sähkölinjojen päälle kaatamien puiden aiheuttamat viat alkoivat puoliltaöin. Kovin piikki vikojen määrässä oli aamuyöllä kolmen ja neljän välisenä aikana.

– Pahimmillaan keskijänniteverkon vikoja on ollut yhtäaikaisesti parikymmentä. Viat ovat onneksi olleet pääasiassa linjoille kaatuneita yksittäisiä puita, jotka eivät ole aiheuttaneet suuria vahinkoja sähköverkolle, PKS Sähkönsiirron käyttöpalveluvastaava Juha Sirviö luonnehtii.

Enimmillään sähköttä on ollut lähes 2200 asiakasta. Laajimmat sähkökatkot ovat olleet Lieksassa ja Juuassa.

– Vikoja on ollut kyllä melko tasaisesti ympäri verkkoaluettamme. Se on tuonut niiden korjaamiseen omat haasteensa, Sirviö kertoo.

PKS Sähkönsiirto varautui syysmyrskyyn 70 työntekijän vahvuudella. Lisäksi käyttöön varattiin vikojen korjaamiseen tarvittavaa kalustoa ja tarvikkeita.

– Hyvä varautuminen mahdollisti sen, että pääsemme nopeasti vikoihin kiinni. Kaikki keskijänniteverkon viat saataneen korjattua sunnuntain aikana, Sirviö ennakoi.

Sähköverkon alueellisina runkoverkkona toimivan keskijänniteverkon lisäksi vikoja on pienjänniteverkossa. Yksittäisiä käyttäjiä koskevien pienjänniteverkon vikojen korjaamisessa voi mennä maanantaihinkin.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/hairiokartta.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus.

Samassa osoitteessa voi myös ilmoittaa, jos kiinteistössä ei ole sähköjä tai niissä on häiriöitä. Ennen kiinteistön sähkövikailmoituksen tekemistä kannattaa kuitenkin tarkastaa Katkot-karttapalvelusta onko kiinteistön alueella laajempi vika. Jos kiinteistö on vika-alueella, PKS Sähkönsiirrolla on asiasta jo tieto ja vikaa ollaan korjaamassa.