Suurjännitejohdon vika vei sähköt 6900 asiakkaalta

|
27.12.2022 9:16

Suurjänniteverkon vika katkaisi sähköt 6900 PKS Sähkönsiirron asiakkaalta tiistaiaamuna 27.12. Vika pimensi Alapitkän ja Kontiolahden välillä kulkevan, reilusti yli 100 kilometriä pitkän suurjännitejohdon, joka syöttää sähköä muun muassa useille PKS Sähkönsiirron sähköasemille.

– Johtoon tuli vika kello 6.53 ja silloin meillä katosi sähköt Kaavin, Vasikkavuoren, Tuusniemen ja Polvijärven sähköasemilta. Kaikkiaan sähköttä oli tuolloin lähes 6900 taloutta, PKS Sähkönsiirron verkkopäällikkö Jukka Ahonen kertoo.

Sähkökatkot sijaitsivat pääasiassa Polvijärven, Tuusniemen ja Kaavin alueella.

Vika saatiin rajattua melko nopeasti ja sähköt saatiin palautettua ensimmäisenä Polvijärven sähköasemalle. Viimeisenä sähköt saatiin takaisin Tuusniemen sähköasemalle kello 7.40. Kaikkiaan sähkökatko kesti vajaan tunnin.

Suurjännitejohdossa olleen vian syytä selvitetään parhaillaan. Vikapaikka on paikallistettu Tuusniemen ja Vasikkavuoren väliselle johtoalueelle.

– Aluetta partioidaan parasta aikaa moottorikelkoilla ja tarkkaa vikapaikkaa ja vian aiheuttajaa etsitään. Todennäköisin syy on johtimissa oleva lumikuorma, joka yhdessä puuskittaisen tuulen kanssa on saanut johdot painumaan kiinni toisiinsa, Ahonen arvioi.

Suurjänniteverkossa olevat viat eivät ole yleisiä, mutta ne aiheuttavat laajoja sähkökatkoja. PKS Sähkönsiirron verkkoalueella edellinen suurjänniteverkon vika sattui noin vuosi sitten.

– Silloin sen aiheutti lumikuorman alla johtimiin painunut ukkosjohdattimen johdin, Ahonen kertoo.

Suurjänniteverkon vian lisäksi lumikuorma on aiheuttanut samaan aikaan myös yksittäisiä vikoja keskijänniteverkossa. Osa vioista on ollut samalla alueella suurjänniteverkon vian kanssa.

– Keskijänniteverkon viat ovat vaikutuksiltaan huomattavasti pienempiä ja niiden aiheuttamat viat koskevat vain muutamia kymmeniä tai satoja asiakkaita, Ahonen sanoo.