Sähköverkon vikojen korjaaminen jatkuu sunnuntaille

|
6.8.2022 21:12

Lauantaina 6.8. iltapäivällä Pohjois-Karjalan yli kulkeneen Toimi-myrskyn sähköverkolle aiheuttamien vikojen korjaaminen jatkuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sekä sunnuntaina.

Ukkosten yhteydessä riehuneet puuskatuulet kaatoivat puita sähkölinjoille ympäri PKS Sähkönsiirron verkkoaluetta. Vikoja oli kaikkiaan sähkönjakelun paikallisena runkolinjana toimivassa keskijänniteverkossa yli 60. Lisäksi vikoja on paljon myös pienjänniteverkossa, joka siirtää sähköä muutamiin tai yksittäisiin talouksiin. Pahimmillaan vailla sähköä oli noin 6000 taloutta.

Lauantai-iltana kello yhdeksään mennessä keskijännitevioista oli korjattu noin puolet ja sähköttömiä talouksia oli noin 2000.

– Pyrimme korjaamaan ensin ne vikapaikat, jotka vaikuttavat laajemmin sähkönjakeluun. Haastetta työhön tuo se, että vikoja on maantieteellisesti laajalla alueella. Onneksi pääosa vioista on kuitenkin pieniä, esimerkiksi linjoille kaatuneita yksittäisiä puita, eikä sähköverkon rakenteita ole rikkoutunut laajemmin, PKS Sähkönsiirron häiriöjohtajana toimiva rakennuttamispäällikkö Jukka Leppänen kertoo.

Vikoja on ollut korjaamassa kaikkiaan yli 60 asentajaa sekä sähköverkon käytöstä vastaavan käyttökeskuksen työntekijää.

– Muutamissa paikoissa on sen verran paljon kaatuneita puita, että töihin on otettu vielä lisää metsureita. Keskijänniteverkon vikojen korjaamista jatketaan niin pitkälle yöhön, kun vain valoisaa riittää, Leppänen sanoo.

Valtaosa keskijänniteverkon vioista saataneen korjattua lauantain ja sunnuntain välisen yön ja sunnuntaiaamun aikana. Sunnuntaina korjausten painopistettä siirretään pienjännitevikojen puolelle.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/hairiokartta.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.