Sähköverkon kehittämissuunnitelma on nyt kommentoitavissa

|
8.5.2024 13:40

Tulevaisuuden sähköverkon rakentamista varten tehdään kahden vuoden välein verkon kehittämissuunnitelma, jonka toteutukseen PKS Sähkönsiirto tarvitsee asiakkaiden mielipiteitä. Palautetta antamalla voi vaikuttaa tulevaisuuden verkkoihin.

Sähköverkon kehittämissuunnitelma on luettavissa touko-kesäkuussa.

Suunnitelma on jaettu erilaisiin teemoihin, joihin on mahdollista antaa palautetta matalalla kynnyksellä esimerkiksi peukuttamalla tai sanallisesti kommentoimalla.

Sähköverkkoshow tarjoaa tietoa sketsien muodossa

Teemoissa käsitellään muun muassa sähköverkon rakennetta, sähkökatkojen syitä ja niiden korjaamista, säävarman verkon rakentamista, kustannusten jakautumista sekä vihreää siirtymää.

Näitä aiheita pureskellaan PKS Sähkönsiirron verkkosivuilta löytyvässä Sähköverkkoshow-videosarjassa, joiden jaksoissa humoristiset hahmot keskustelevat teemoista helposti ymmärrettävällä otteella. Videosarja päätettiin toteuttaa kahden vuoden takaisen kehittämissuunnitelman palautteiden perusteella.

Tarkempi suunnitelma löytyy samaisen sivun alalaidan linkin takaa. Myös sitä on mahdollista kommentoida.

Aiempaan suunnitelmaan runsaasti palautetta

Vuoden 2022 kehittämissuunnitelmaan tuli runsaasti kommentteja ja reaktioita. Palautetta saatiin kaikkiaan 265 henkilöltä, yhteistyökumppanilta ja sidosryhmien edustajalta. Yksittäisiä reaktioita kertyi 3055 kappaletta ja kirjoitettuja kommentteja 227 kappaletta. Reagoinneista positiivisia oli 2485 ja negatiivisia 273 kappaletta. Aihe koettiin mielenkiintoiseksi 150 kertaa ja epäselväksi 147 kertaa.

Myös tänä vuonna kaikki palaute käydään läpi, ja luonnosta muokataan vastausten perusteella. Kaikkien kehittämissuunnitelmaa kommentoineiden kesken arvotaan kahden hengen hotelliyö Kolilla.

Sähköverkon kehittämissuunnitelmaa tarvitaan, koska sähkön käytön ennustetaan tuplaantuvan lähivuosikymmeninä, jolloin tulevaisuuden verkon täytyy vastata muuttuneeseen tarpeeseen. Myös ilmastonmuutoksen torjuminen ja säävarman verkon mahdollistaminen ovat kehittämissuunnitelman juurisyitä.

Kehittämissuunnitelma on julkisesti luettavissa ja kommentoitavissa täällä.

Sähköverkkoshown kuvituskuva