Puuskatuulen aiheuttamiin vikoihin varauduttu

|
4.10.2023 8:47

PKS Sähkönsiirto on varautunut keskiviikon 4.10. puuskatuulien mahdollisesti aiheuttamiin sähkökatkoihin lisäämällä viankorjaushenkilöstön määrää. Ennusteiden mukaan puuskatuulet ovat kovimmillaan PKS Sähkönsiirron verkkoalueella Pohjois-Karjalassa ja Koillis-Savossa iltapäivän aikana.

– Voimakkaimmat tuulet näyttäisivät kestävän onneksi muutamia tunteja ja ne painottuvat pääasiassa vain sähköverkkoalueemme kaakkoisosaan. Kaikkein kovimmat puuskat taitavat jäädä Venäjän puolelle, suurhäiriöjohtajana toimiva PKS Sähkönsiirron rakennuttamispäällikkö Jukka Leppänen arvioi.

Ennusteiden mukaan tuulenpuuskat voivat olla kovimmillaan 20 metriä sekunnissa. Puuskat voivat kaataa puita sähkölinjoille ja linjoille kaatuneet puut aiheuttavat sähkökatkoja. Mitään maantieteellisesti laajaa tai suurta talouksien määrää koskevaa sähkönjakelun suurhäiriötä ei pitäisi kuitenkaan syntyä.

– Puut kaatuvat tuulessa herkemmin, koska maa ei ole vielä roudassa, mutta vahingot ovat todennäköisesti yksittäisiä linjoille kaatuneita puita. Olemme varanneet töihin normaalin viankorjaushenkilöstön lisäksi 20 asentajaa. Lisäksi pystymme tarvittaessa lisäämään maastossa olevien asentajien määrää nopeasti, jos tilanne sitä vaatii, Leppänen ennakoi.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus tai PKS Sähkönsiirron Säppi-kännykkäsovelluksen kautta.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia. Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/hairiokartta.