PKS Sähkönsiirto on nostanut Varpu-myrskyn varautumistasoa korkeimpaan luokkaan

|
20.9.2023 9:25

PKS Sähkönsiirto aloitti eilen tiistaina varautumisen keskiviikoksi 20.9. ennustettujen puuskatuulien sähköverkolle mahdollisesti aiheuttamien vikojen korjaamiseen. Sääennusteisiin on tullut merkittävä muutos tiistai-iltapäivän aikana ja nyt Pohjois-Karjalaan ennustetaan mahdollisesti jopa 30 metriä sekunnissa puhaltavia puuskatuulia keskiviikon aamupäivän ja päivän ajaksi. Ennustettujen tuulten voimistumisen takia PKS Sähkönsiirto on nyt nostanut varautumistason korkeimpaan eli punaiseen luokkaan. Tämä tarkoittaa, että sähköverkojen vikojen korjaukseen varataan mahdollisimman laajat henkilö- ja työkoneresurssit.

– Jos tuulet toteutuvat ennustetulla 30 m/s voimakkuudella, on odotettavissa laajamittainen suurhäiriö, jossa sähkökatkot voivat olla erityisesti taajamien ulkopuolella pitkäkestoisia. Olemme varanneet vikojen korjaukseen reilusti asentajia sekä muun muassa helikopterin, metsureita ja metsäkoneita, sanoo PKS Sähkönsiirron kehitys- ja varautumispäällikkö Matti Pesonen.

Aiemmissa ennusteissa puuskien nopeus oli noin 20 metriä sekunnissa. Kovimpien tuulien odotetaan ajoittuvan noin puoleen päivään. Mahdollisia vikoja päästään korjaamaan vasta kun tuuli tyyntyy ja olosuhteet ovat turvalliset. Ennusteen mukaan tuulet lähtevät rauhoittumaan iltapäivällä kello 13 jälkeen.

PKS Sähkönsiirron Sähköt takaisin! -suurhäiriöiden toimintaoppaassa kerrotaan, miten PKS Sähkönsiirto varautuu suurhäiriöihin, miten tilannetta johdetaan ja millaisilla periaatteilla vikoja korjataan suurhäiriön eri vaiheissa. Löydät oppaan osoitteesta: https://pkssahkonsiirto.fi/suurhairioopas/

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus tai PKS Sähkönsiirron Säppi-kännykkäsovelluksen kautta. Säppi-sovelluksen kautta ilmoitettuja vikoja ei tarvitse ilmoittaa enää toistamiseen muiden kanavien kautta.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/hairiokartta.