PKS Sähkönsiirto kysyy asiakkailtaan sähköverkon uudistamisesta

|
18.5.2022 14:01

Pohjois-Karjalan ja Koillis-Savon alueen sähkönjakelusta vastaava PKS Sähkönsiirto Oy kysyy asiakkailtaan kommentteja sähköverkon uudistamissuunnitelmistaan. Yhtiö on avannut kehittämissuunnitelmaluonnoksen verkkopalveluun, jossa laajaan suunnitelmaan voi tutustua ja siinä oleviin asioihin voi reagoida somesta tutuilla peukutuksilla tai kommentoimalla. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kehittämissuunnitelma avataan asiakkaille kommentoitavaksi.

– Meidän tehtävänämme on katsoa vuosikymmenten päähän, että miten tämä alue ja sähkön tarve kehittyvät ja miten sähköverkkoa pitäisi muuttaa, että se toimisi varmuudella, luotettavasti ja palvelisi asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Nyt haluamme kuulla, miten asiakkaamme tämän asian näkevät, PKS Sähkönsiirron verkkopäällikkö Jukka Ahonen sanoo.

Valtaosa PKS Sähkönsiirron verkosta on rakennettu 1960- ja 1970-luvuilla. Se tarkoittaa, että uudistamistarvetta on reilusti. Sähköverkko on jatkossa entistä suuremmassa roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa, kun sähkön käytön ennustetaan lähivuosikymmeninä kaksinkertaistuvan ja entistä suurempi osa siitä tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä.

Samalla verkosta tulee kaksisuuntainen. Kun aikaisemmin verkko syötti sähköä asiakkaille, jatkossa myös asiakas syöttää entistä useammin verkkoon esimerkiksi omien aurinkopaneeliensa tuottamaa sähköä. Kaiken perustana on säävarma verkko, joka kestää entistä paremmin myrskyjen ja tykkylumien aiheuttamia kuormia.

Sähköverkon kehittämissuunnitelma on purettu kommentointia varten seitsemään eri osioon, joissa käydään läpi muun muassa ympäristössä tapahtuvia muutoksia, verkon uudistamisen periaatteita sekä erilaisia teknisiä ratkaisuja ja niiden kustannuksia.

– Vaikka kehittämissuunnitelmassa on paljon teknistä tietoa ja raskasta taulukkomateriaalia, siihen kannattaa tutustua ja kommentoida. Silloin me saamme lisää tietoa ja pystymme muokkaamaan suunnitelmia vastaamaan paremmin todellisia tarpeita, Ahonen kannustaa.

Kehittämissuunnitelmaa voi kommentoida 17.6. saakka. Kaikkien kommentoineiden kesken arvotaan kahden hengen hotelliyö kylpyläkäynteineen Break Sokos Hotel Bomballe Nurmekseen. Kehittämissuunnitelma on osoitteessa pkssahkonsiirto.kehittamissuunnitelma.fi.

PKS Sähkönsiirto Oy on maaseutumaisen sähkönjakelun erikoisosaaja, joka vastaa 22 000 kilometrin pituisesta sähköverkosta. Asiakkaita yhtiöllä on lähes 90 000. PKS Sähkönsiirto Oy kuuluu Pohjois-Karjalan Sähkö -konserniin.

Kuvakaappaus kuulemisalustasta