Ohto-myrskyn aiheuttamien vikojen korjaaminen jatkuu torstaina

|
12.10.2023 6:33

Pohjois-Karjalan yllä keskiviikon ja torstain välisenä yönä puhaltanut Ohto-myrsky aiheutti useita vikoja PKS Sähkönsiirron verkkoalueella.

Ensimmäiset tuulenpuuskien sähkölinjoille kaatamien puiden aiheuttamat viat sattuivat keskiviikkoiltana kymmenen jälkeen.
Kovat tuulet saapuivat verkkoalueelle lännestä ja liikkuivat kohti itää. Kovimmillaan tuuli puhalsi yöllä puuskissa yli 24 metriä sekunnissa.

– Myös vikoja syntyi nopeaan tahtiin tuulirintaman edetessä. Puolenyön maissa keskijänniteverkossa oli yli 20 vikaa ja enimmillään vailla sähköä oli reilut 3200 taloutta, suurhäiriöjohtajana toimiva PKS Sähkönsiirron rakennuttamispäällikkö Jukka Leppänen summaa.

Eniten sähköttömiä talouksia oli PKS Sähkönsiirron verkkoalueen eteläosissa Heinävedellä, Kiteellä ja Tohmajärvellä. Vikojen korjaaminen aloitettiin heti yöllä ja kaikille vioille saatiin asentajat aamuyöllä kolmen jälkeen. Puoli viideltä sähköttä oli enää alle tuhat taloutta. Puuskatuulet ovat kuitenkin aiheuttaneet edelleen yksittäisiä vikoja aamuyön aikana.

– Suurin osa vioista on yksittäisiä linjoille kaatuneita puita, jotka eivät ole aiheuttaneet suuria vaurioita sähkölinjoille. Muutamissa kohdissa puut ovat katkaisseet kaikki kolme johdinta ja niiden korjaaminen on hitaampaa, Leppänen kertoo.

Korjaustyöt jatkuvat vielä torstain aikana. Töissä oli yöllä lähes 50 henkilöä. Torstaina korjauksia tehdään yhtä suuren joukon voimin.

– Sääennusteiden mukaan puuskatuulet näyttäisivät jatkuvan torstain ajan ja aina perjantaiaamuun saakka. Jatkamme varautumista puuskien aiheuttamien uusien vikojen korjaamisen, Leppänen kertoo.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/vikailmoitus tai PKS Sähkönsiirron Säppi-kännykkäsovelluksen kautta.

Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta osoitteessa www.pkssahkonsiirto.fi/hairiokartta.