Muuntamo aiheutti öljyvuodon Hammaslahdessa

|
25.4.2024 13:26

Muuntamon rikkoutuminen aiheutti melkoisen savotan Hammaslahdessa Pien-Onkamon järven rannalla tiistaina 23.4.

Isosta muuntamosta vuoti noin 100 litraa öljyä maahan, ja rikkoutumisesta koituneet kipinät sytyttivät myös pylvään tuleen. Muuntamon aiheuttama keskijännitevika huomattiin käyttöjärjestelmissä, jolloin asentajat menivät paikalle tarkastamaan tilanteen.

Öljyä ehti imeytä maaperään noin 80 senttimetrin syvyyteen. Imuauto imi öljyä kivien välistä estääkseen öljyn imeytymistä vesistöön, ja lopulta öljyisiä maa-aineksia kuljetettiin Jyrin käsittelyasemalle Outokumpuun kahden kuorma-autollisen verran. Biodonin toimitusjohtaja Tuomas Korhonen mittasi öljypitoisuuksia ja johti öljyn keräämistä maastosta.

Korhonen kiittelee PKS:n ja Enerken työntekijöiden nopeaa toimintaa.

– Öljyvahinkojen jälkikorjaustyöt on aiemminkin hoidettu hyvin mallikkaasti, ja he ovat suhtautuneet tilanteisiin niihin vaatimalla vakavuudella. Nopea toiminta on tärkeää, jotta vahinko ei pääsisi leviämään laajemmalle alueelle, hän painottaa.

PKS:llä ja Enerkellä on selkeät toimenpiteet vastaavien öljyvahinkojen korjaamiseksi ja ympäristövahinkojen ehkäisemiseksi.

Vian aiheuttamat ongelmat saatiin korjattua saman päivän iltaan mennessä, ja riskiä öljyn vahingoittamaan maaperään ei enää ole. Ripeän toiminnan ansiosta vesistöön ei päässyt pisaraakaan öljyä, vaikka riski siihen oli olemassa.

– Alue on tutkitusti puhdas ja kunnostettu siihen tilaan, missä se oli ennen vahinkoa, Korhonen toteaa.

Muuntamot voivat rikkoutua esimerkiksi ukkosten aikaan, mikäli salama pääsee iskemään niihin. Nyt räjähdyksen syytä voi kenties selittää muuntamon 52 vuoden ikä.

Muuntamon aiheuttama öljyvuoto.

Räjähtänyt muuntamo.