Manu-myrskyn aiheuttamat viat pääosin korjattu

|
27.3.2022 11:00

Lauantaina 26.3. iltapäivällä ja illasta riehuneen Manu-myrskyn aiheuttamat sähköverkon viat on pääosin korjattu Pohjois-Karjalassa. Kovien tuulenpuuskien linjoille kaatamat puut aiheuttivat kaikkiaan 60 keskijänniteverkon vikaa PKS Sähkönsiirron toimialueella Pohjois-Karjalassa ja Koillis-Savossa. Saman verran vikoja oli myös pienjänniteverkossa.

Pahimmillaan vikatilanne oli lauantai-iltapäivänä kolmen ja neljän välillä, jolloin enimmillään vailla sähköä oli 6 000 taloutta. Toinen vikarypäs oli illalla kello seitsemän ja yhdeksän välillä.

Vikoja korjattiin iltapäivän, illan ja yön aikana. Viimeinen keskijänniteverkon vika saatiin korjattua sunnuntaiaamuna viideltä.

– Onneksi kaatuneet puut eivät aiheuttaneet suuria vahinkoja. Yhden pylväsmuuntamon jalka oli katkennut ja se korjataan nyt sunnuntaina, mutta sähköt on saatu sinnekin jo päälle, verkkopäällikkö Jukka Ahonen kertoo.

Pienjänniteverkon vikojen korjaamista jatketaan tänään sunnuntaina. Nämä viat koskevat muutamien talouksien sähkönjakelua, eivätkä pienjänniteviat näy PKS Sähkönsiirron Katkot-häiriöpalvelussa.

– Tällä hetkellä pienjännitevikoja korjaus on kesken 23 kohteessa. Muutamassa kohdassa on mennyt pylväs poikki, mutta näyttää siltä, että saamme sähköt päälle kaikille asiakkaillemme sunnuntain aikana, Ahonen arvioi.

Myrskyn aikana vikoja oli hoitamassa ja korjaamassa kaikkiaan yli 100 työntekijää. Nyt sunnuntaina 27.3. korjaustöissä on noin 30 henkilöä. Lisäksi apuun tulee helikopteri, jolla tehdään jälkitarkastuslentoja. Tällä varmistetaan, että verkkoalueelle ei ole jäänyt mahdollisesti myöhemmin vaaratilanteita aiheuttavia kaatuneita puita.

– Korjaustöitä tehtiin haasteellisissa olosuhteissa puuskittaisen tuulen ja lumipyryn keskellä sekä myös pimeässä. Osaan kohteista oli lisäksi hankala päästä, koska puita oli kaatunut teille. Asentajat tekivät erittäin hyvää työtä, eikä korjaustöiden aikana sattunut myöskään yhtään tapaturmaa, Ahonen kiittelee.

Viimeisten vuosien aikana tehdyt sähköverkon uudistustyöt alkavat näkyä myös häiriötilanteissa. Kun verkkoa on rakennettu säävarmaksi, on vikojakin vähemmän.

– Vastaava myrsky olisi aiheuttanut kymmenen vuotta sitten selvästi enemmän häiriötä. Nyt esimerkiksi taajamissa säästyttiin sähkökatkoilta, Ahonen kertoo.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan vikapuhelinpalveluun numeroon 013 266 3900. Puhelinpalvelu toimii vuorokauden ympäri. Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.