Lintujen kevätmuutto etuajassa – voivat aiheuttaa sähkökatkoja

|
2.5.2024 10:22

Tänä keväänä muuttolinnut ovat olleet ennätysaikaisin liikenteessä, mikä voi aiheuttaa sähkökatkoja PKS Sähkönsiirron verkkoalueella. Sähköviat johtuvat pääasiassa sähkölinjoihin lentävistä hanhista ja joutsenista, jotka eivät aina lentäessään huomaa linjoja ja lopulta törmäävät niihin.

Muuttolinnut ovat tänä keväänä aiheuttaneet viikoittain vikoja ja jälleenkytkentöjä, ja ne ovat olleet syynä varsinkin suurimmalle osalle lyhyistä sähkökatkoista eli räpsyistä, kertoo Timo Turunen PKS Sähkönsiirron valvomosta.

Myös asiakkaat ovat olleet yhteyksissä ilmaantuneista muuttolinnuista.

– Meille on ilmoitettu sähkölinjojen läheisyydessä liikkuvista muuttolinnusta sekä linnuista, jotka ovat osuneet johtimiin. Ensi viikolla käymme lisäämässä esimerkiksi Rääkkylään varoitusmerkkejä, joiden avulla lintujen on helpompi havaita johtimet hyvissä ajoin, Turunen toteaa.

PKS Sähkönsiirron alueella varoitusmerkkejä on asennettu jo lähes 300 eri kohteeseen.

Joka vuosi muuttolintuja esiintyy verkkopalvelualueellamme erityisen paljon Joensuun eteläisemmällä puolella. ELY-keskuksen mukaan eniten Pohjois-Karjalassa lintuja havaittiin olevan tänä keväänä 29.4. Rääkkylän Oravilahdessa, jossa valkoposkihanhia arvioitiin olevan noin 8000.

Aikaista paluumuuttoa selittää ennusteita lämpimämmät säät ja myötätuulet.

Muuttolinnut Kiteenlahdessa.

Kuva: Jari Kontiokorpi / Pohjois-Karjalan ELY-keskus