Lintu katkaissut sähköjä Mönnissä

|
18.1.2023 15:16

Kontiolahden Mönnissä on ollut viime viikkojen aikana useita lyhyitä sähkökatkoja, joiden syytä on selvitetty helikopterilennoilla ja jalkapartioinnilla. Keskiviikkona 18.1. vikojen todennäköiseksi aiheuttajaksi paljastui muuntajaan kuollut lintu, jonka partioimassa ollut tarkkanäköinen asentaja huomasi. Hän varmisti havainnon kiinnittämällä kännykän oksasahaan ja kuvaamalla tuon huono-onnisen linnun.

Linnun siivet ovat osuneet vaiheiden väliin todennäköisesti joko muuntajan päälle laskeutuessa tai sieltä noustessa ja lintu on saanut sähköiskun. Kärsimään lintu ei ole joutunut, sillä isku on ollut niin kova, että lähtö autuaammille lentomaille on tullut silmänräpäyksessä.

Muuntamon kannelle jäänyt kuollut lintu on aiheuttanut sähkökatkoja, kun on ollut märkä keli. Silloin kastunut lintu on johtanut sähköä muuntajan rungon ja vaiheiden välillä ja saanut aikaan sähkökatkon. Tuo katko on mennyt aina ohi jälleenkytkennällä, koska linnun jäänteet ovat luultavasti kuivaneet sen läpi kulkeneesta sähkövirrasta sen verran, että se ei ole enää johtanut sähköä. Sähkökatko on toistunut, kun lintu on taas kastunut räntä- tai vesisateessa.

Kyseessä on harmillinen tapaus paitsi kyseiselle linnulle myös kaikille niille tuon sata kilometriä pitkän johtolähdön varrella oleville 600 asiakkaalle, joilla on ollut viime aikoina useita lyhyitä sähkökatkoja.

Mistään harvinaisesta tapauksesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä eläimet aiheuttavat usein vikoja sähköverkkoon. Pylväsmuuntamoissa vikoja aiheuttavat lintujen lisäksi oravat. Uusissa muuntajissa on jo tällaisia tilanteita varten muoviset eläinsuojat. Tämä Mönnin muuntaja on kuitenkin vuodelta 1968, jolloin eläinsuojia ei vielä valmistettu.