Lauantain 26.3. myrskyyn varautuminen aloitettu

|
24.3.2022 15:32

Maamme keskiosiin on luvattu lauantaille 26.3. voimakasta ja puuskaista pohjoistuulta. Kovimmillaan tuulenpuuskien odotetaan olevan PKS Sähkönsiirron verkkoalueella Pohjois-Karjalassa lauantaina iltapäivällä, jolloin puuskat voivat olla ylimmillään 21-23 metriä sekunnissa.

Puuskittainen tuuli voi kaataa puita sähkölinjojen päälle ja aiheuttaa näin sähkökatkoja.

– Onneksi maastossa on lunta, maassa on routa eikä puissa ole lehtiä. Se vähentää tuulen voimasta kaatuvien puiden määrää. Jos vastaavat puuskatuulet sattuisivat kesäaikaan, olisi vikoja luultavasti enemmän, PKS Sähkönsiirron kehitys- ja varautumispäällikkö Matti Pesonen arvioi.

PKS Sähkönsiirto on aloittanut myrskyyn varautumisen varmistamalla riittävästi asentajia, koneita ja tarvikkeita mahdollisten vikojen korjaamiseen. Myös sähköverkkoa ja sen tilaa valvovan käyttökeskuksen henkilöstön määrän lisäämiseen valmistaudutaan.

– Seuraamme tarkkaan tuuliennusteiden kehittymistä ja tarkennamme omaa varautumistamme sen mukaan. Periaatteenamme kuitenkin on, että pelaamme varautumisessa varman päälle, että saisimme korjattua mahdolliset sähköverkon viat tehokkaasti, Pesonen kertoo.

Sähkökatkojen tilannetta voi seurata PKS Sähkönsiirron Katkot-karttapalvelusta.

Linjoille kaatuneista puista tai muista vioista pyydetään ilmoittamaan vikapuhelinpalveluun numeroon 013 266 3900. Puhelinpalvelu toimii vuorokauden ympäri. Kaatuneita puita tai mahdollisesti katkenneita sähkölinjoja ei saa raivata tai korjata itse, koska ne voivat olla hengenvaarallisia.