Helikopteri sahaa oksia sähkölinjan vierestä Liperissä

|
7.5.2024 8:56

Helikopterioksinnat alkavat Liperin Komperon, Korpivaaran ja Paloniemen alueilla ensi viikosta lähtien. Viikon mittainen pilotti kattaa Liperistä 60 kilometrin mittaisen alueen.

Koneellisessa oksinnassa matalalla lentävä helikopteri lentää sähkölinjojen vierestä, jolloin kopterissa kiinni oleva saha katkoo linjan lähellä olevia oksia. Oksinnan tarkoituksena on varmistaa mahdollisimman häiriötön sähkönjakelu raivaamalla ja oksimalla ilmajohtoalueet säännöllisesti. 

Kopterin lisäksi paikalla työskentelee varmistushenkilö, joka antaa ohjeita lentäjälle maastosta käsin.

Uutta teknologiaa hyödynnetään ensimmäisenä Suomessa 

PKS Sähkönsiirto hyödyntää ensimmäisenä Suomessa huipputeknologiaa oksinnan kohdentamisessa.

Aiemmin tehdyiltä tarkastuslennoilta kerätyt kasvillisuushavainnot ajetaan tietojärjestelmän läpi, ja analyysimalli tunnistaa ne raivattavat johto-osuudet, joiden oksinnalla saavutetaan mahdollisimman suuri hyöty. Ammattilainen tarkastaa raivaukseen ehdotetut johto-osuudet ennen niiden siirtämistä helikopterilentäjälle. 

– Aikaisemmin raivausten kohdentaminen on tehty täysin ihmisvoimiin, mikä on ollut todella hidasta, yleissuunnittelija Juha Pehkonen kertoo.

Uutta mallia testataan nyt Liperissä toteutettavalla pilottialueella. 

– Mikäli kaikki menee niin kuin on suunniteltu ja tietojärjestelmien avulla tehdyt havainnot ovat osoittautuneet oikeiksi, on helikopterioksintaa tarkoitus jatkaa samalla menetelmällä syksyllä laajemmilla alueilla, Pehkonen toteaa.

Myös linnut ja kotieläimet huomioidaan

Matalalla lentävä helikopteri aiheuttaa jonkin verran melua lähiympäristössä. Mikäli kotonasi on melusta häiriintyviä kotieläimiä, olethan ennakkoon yhteydessä PKS:n asiakaspalveluun puh. 013 2663 100.

Lentojen ajankohdissa on otettu huomioon lintujen pesimärauha. Oksinnat pyritään suorittamaan niin, että niistä koituisi linnuille mahdollisimman vähän haittaa.

Lentojen etenemistä voi seurata Urakkakartta-palvelusta.

Helikopterilentokartta.